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Analysis of the judgement of 

 Commissioner of Value Added Tax Delhi vs Ms. Carzonrent India P ltd  

 

In a recent Delhi High Court Ruling of Jan, 2013 of Commissioner of Value Added Tax 

Delhi vs. Ms. Carzonrent India P ltd
1
 several issues with regard to input tax credit being 

available in case of lease transactions were discussed. The leasing company-assessee was 

into the business of leasing of cars/ motor vehicles. The issues before the Delhi HC were: 

 

a. Whether the leasing company can claim input tax credit on motor vehicles; and 

 

b. Whether the Appellate Tribunal – VAT was erred in holding that the leasing 

company shall avail input credit on proportionate basis. 

Relevant Provisions of Law: 
 

Section 2(zc) of the Delhi VAT Act defines the term ‘sale’ as: 
 

“(zc)  “sale” with its grammatical variations and cognate expression means any 
transfer of property in goods by one person to another for cash or for deferred 
payment or for other valuable consideration (not including a grant or 
subvention payment made by one government agency or department, whether 
of the central government or of any state government, to another) and 
includes- 

(vi) transfer of the right to use any goods for any purpose (whether or 
not for a specified period) for cash, deferred payment or other valuable 
consideration;” 
 

Section 9 of the Delhi VAT Act, 2004 provides the conditions with respect to claiming 

input tax credit by a registered dealer. Relevant extracts are as follows: 

 

“ (1) Subject to sub-section (2) of this section and such conditions, restrictions 
and limitations as may be prescribed, a dealer who is registered or is required 
to be registered under this Act shall be entitled to a tax credit in respect of the 
turnover of purchases occurring during the tax period where the purchase 
arises in the course of his activities as a dealer and the goods are to be used by 
him directly or indirectly for the purpose of making – 
 
(a) sales which are liable to tax under section 3 of this Act; or 
(b) sales which are not liable to tax under section 7 of this Act. 
…………….. 

                                                 
1
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(2) No tax credit shall be allowed – 
……………. 
(b) for the purchase of non-creditable goods;” 
 

The Seventh Schedule to the Delhi VAT Act provides a list of „non-creditable goods‟ 

which includes: 

 

“Subject to clauses 2 and 3 of this Schedule, the following goods shall be 
“noncreditable goods” for the purposes of this Act: 
 
(i) All automobiles including commercial vehicles, and two and three wheelers 
and spares parts for repairs and maintenance and tyres and tubes thereof” 
 

Clause 2 of the Schedule provides that: 

 

“Any entry in clause 1 other than item (ii), (xiii), (xiv) and (xv) shall not to be treated 
as non-creditable goods if the item is purchased by a registered dealer for the purpose 
of resale in an unmodified form or use as raw material for processing or 
manufacturing of goods, in Delhi, for sale by him in the ordinary course of his 
business.” 

HC’s judgment 
 

With regard to availability of input tax credit (ITC), the revenue contended that motor 

vehicles are non-creditable goods in respect of which no tax credit can be availed as per 

Section 9(2)(b) read with Seventh Schedule to the Act. The revenue also contended that 

the leasing activity carried on by the assessees does not qualify as "resale in unmodified 

form," hence the exception carved out in the seventh schedule did not apply to the leasing 

company. 

 

The leasing company on the other hand rebutted saying that the definition of sale 

included transfer of right to use and that ITC would be available in respect of leasing 

activity carried out by the leasing company/ dealer. 

 

Delhi HC held that there was no difference between normal sale and deemed sale as far 

as the provisions of section 9 were to be applicable. While section 9(2)(b) disallows ITC 

for purchase of non-creditable goods as contained in seventh schedule and seventh 

schedule includes motor vehicles as well, a careful reading of Clause 2 of the Schedule 

suggests that when the motor vehicles are used for resale in an unmodified form by the 

registered dealer then ITC will be available. Further, HC held that – 

 

“The term "resale" has not been defined in the Act. However, common parlance, 

it means to sell the purchased goods in unmodified form i.e. the contrition in 

which these goods were at the time of purchase. In a lease transaction, a vehicle 
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or any other commercial goods after purchase are subjected to „sale‟ by way of 

transfer of right to use and so there can be no doubt that leasing of goods means 

nothing but "resale" in unmodified form and so goods cannot be treated as non-

creditable goods for leasing activity. Thus though nomenclature wise, leased 

goods (such as vehicles, equipment and computers) are in the nature of capital 

goods, which are described in the definition of "capital goods", yet these cannot 

be considered as "capital goods" for the purposes of leasing activity because 

these goods are not "used" by the applicant in the process of trade or 

manufacture or works contract, which is an essential condition of the definition. 

Therefore, for the purposes of leasing under the Act, these goods are "trading 

goods" so far as the lessor is concerned; and might be termed as "capital goods" 

in the hands of the lessee in case he uses these goods in the process of trade or 

manufacture or works contract. 

 

A careful perusal of section 105(2) (b) clearly shows that input tax credit has 

been allowed also the lessee, who acquires transfer of right to use goods, which is 

nothing but a deemed purchase. Thus it is clear that this Act does not distinguish 

between a „purchaser‟ and a deemed „purchaser‟. When it is so, then to 

distinguish between a „sale‟ and a „deemed sale‟ would amount to taking a view 

not warranted by the Act. Further to allow the input tax credit to the lessee by 

virtue of section 105(2)(b), who is merely holding lawful possession without any 

title; and to restrict to the leasing company who is normal purchaser of the goods, 

will lead to unintended consequences.” 

 

Further the High Court said that eligibility and availment of ITC are not two different 

concepts under the Act, as the Act nowhere draws such a distinction. The HC finally held 

that in case of leasing of cars which resulted into transfer of right to use, benefit of ITC 

will be available. The leasing activity carried out by the assessee does amount to resale 

and the purchasing dealer‟s acquisition of motor vehicles, for resale in an unmodified 

form does not disentitle input tax credit.  

 

The next question before consideration of the court was that whether the leasing 

company/ assessee could avail input credit only to the proportion of tax paid. The High 

Court held that: 

 

“When a dealer, who is involved in leasing business, purchases cars, the point at 

which credit can be claimed is the tax period when he makes the purchase….The 

amount of tax - on the purchase so made- can be claimed as a credit, in the 

turnover which he is obliged to declare to the VAT authorities. That turnover 

would be the total lease rental received by him, for the corresponding tax period 

(when the purchase is made by him), as well as any other VATable transaction he 

may be engaged in. Thus, the question of spreading over his credit, 

proportionately or otherwise, is unfeasible and in any case not borne out by the 

VAT Act or the Rules.”  
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General principles with regard to ITC from the ruling 
 

The general principles with regard to ITC that arise from the transaction are: 

 

1. The general proposition of law is that the VAT is applicable on lease rentals, that 

is, the extent of lease rentals accrued within a period is chargeable to tax. 

 

2. The tax paid on purchase of inputs (input tax), is allowed to be offset against the 

tax payable on turnover (output tax).  

 

3. Since a transaction of lease is regarded for VAT purposes as a “sale”, the lessor is 

in the position of a re-seller. Hence, the lessor is liable to pay tax on the lease 

rentals, but is entitled, subject to specific provisions stated below, to deduct the 

input tax paid at the time of purchase of the car. The deduction of input tax is 

allowed on entity-wide basis, in a particular state. Thus, all the input taxes paid in 

State X will be allowed to be deducted against all the output taxes payable in State 

X. 

ITC is a state specific issue. States where ITC is denied on transfer of right to use, there 

shall be not ITC benefit available in such states. One must look at the VAT laws of the 

respective states to be able to determine whether ITC will be available on transfer of 

right to use and on that particular asset or not. 


